Ostrokrzew paragwajski – co to jest yerba mate?
Yerba mate powstaje z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. Roślina ta występuję tylko między 18 a 30 równoleżnikiem w Ameryce Południowej.

Największe uprawy występują w Argentynie. Paragwaju i Brazylii. Próbowano również uprawiać Ostrokrzew paragwajski w Azji i Afryce, ale bez rezultatów. Warto podkreślić, że roślina jest w początkowej fazie udomowienia, czyli nadal jest dziko rosnącą rośliną, pomimo wielu starań hodowców. Obecnie na rynku amerykańskim jest ponad 200 marek, które wytwarzają z ostrokrzewu paragwajskiego yerba mate pl.

Ostrokrzew paragwajski yerba mate właściwości herbata i acerola

Obecnie napój yerba mate jest spożywane przez wiele milionów ludzi na całym świecie. Posiada właściwości pobudzające, poprawia samopoczucie, a także podnosi wydolność fizyczną i psychiczną. Wykazuje także działanie psychostymulacyjne i poprawia wydajność pracy umysłowej. Poprzez działające we właściwy sposób aceroli, właściwości pobudzające ostrokrzewu paragwajskiego (łac. ilex paraguariensis A.St.-Hil) są dużo lepsze i trwają znacznie dłużej niż po wypiciu kawy. Ponadto, picie yerba mate nie przynosi żadnych skutków ubocznych, które czasem pojawiają się podczas picia kawy. Odkryto również, że yerba mate niweluje uczucie głodu. Prowadzone są liczne badania, które wskazują, że jeżeli ktoś ma problem z otyłością, powinien spróbować yerba mate, jako naturalnego środka zapobiegającego objadaniu. Regulowanie procesu odżywiania, jak i odchudzanie będzie dzięki temu jak najbardziej możliwe.

Więcej na: icemate.pl

Social profiles